Saturday, 23 March 2013

Alahan masa mengandung

Assalamualaikum....dah lama rasanya tak menaip since laptop rosak...ni rembat en asben punya laptop...

Rindu nak menaip di blog yang agak bersawang,TAPI..TAPI...TAPI...ya ampun malas ya amat sih! enggak tau ngapain begitu...sebab banyak kerja yang perlu disiapkan..PERGH!!
cakap macam dah kerja bertahun-tahun.

Sejak preggy ni busy workout,masak,jaga suami,jaga rumah,kemas rumah,,kalau on internet,tak terlepas cari resepi.AHAHAHAHA...sekarang dah agak pro la masak.Bangga dengan diri sendiri,lagi bangga dah pandai sikit makan sambal belacan.Sejak digelar preggo,,( macam sos spagheti pulak kan ) asyik nak makan pedas.Dulu kemain tak suka pedas,senang cerita,apa yang kita tak suka semua jadi favourite.

Alhamdulilah sekarang entering 20th week plus..hahaha.Semakin sihat walafiat,kecuali malas yang semakin mengancam,Awal-awal pregnant macam tak malas,Malas-malas pon kena gerak sebab teringat perempuan mengandung kena jadi lebih tangkas.Sebab jadi malas>>> kurang exercise!..

SANGAT LA BETULNYE!..badan pun jadi macam berat.Selalu exercise tapi yang slow macam yoga.Badan dah terbiasa dengan workout yang berat,asal buat yoga konon tutup mata tarik nafas,,memang terus tertidur kot! Dari first trimester memang dah buat workout,so far tiada masalah yang menghalang,malah berbangga menjadi perempuan!..tapi kena beringat juga la time workout tu,jangan over sangat.Kadang-kadang rasa macam mesin apa taknya,kemas rumah,lipat baju,terus masak,siap mop,cuci toilet,makan dengan keadaan memboroi sedikit.Sangat iron lady.HAHAHAHA...padahal picisan je tu.

Setiap hari tenaga tu macam makin-makin bertambah,baby pon makin berkembang sepesat mama dia.Orang tanya time pregnant ni alahan tak? Ada,tak boleh makan ikan murah,sekali makan nah...macam rashes gatal-gatal tu.Bila dah elok kulit tu nak mengelupas jadi dia kering macam bersisik,Memang sapu la minyak VCO tu setiap hari.Sekarang jadi balik sebab 3,4 hari lepas termakan ikan murah.DEMAND kan..ikut kan je la buat masa ni.

APA YANG DIALAMI SEPANJANG MENGANDUNG :

1 ) Pimple di dahi ( sekarang dah elok tingal bekas dan hari-hari ketuk kayu manis buat cuci muka )
2 ) Suhu badan meningkat ( ni kalau overheat mau nose bleeding,en asben asal pegang je nanti dia ckp,,syg
     anashh )
3 ) Tiba-tiba gatal makan seafood ( dulu pernah alergic tapi dengan fresh meat bukan seafood,sekarang
     terbalik )
4 ) Kulit kering extra ( tak lepas sapu losyen atau VCO,kulit kering sangat dengan cuaca panas,suhu badan      
     panas.Boleh bayang jadi macam apa? macam biawak.. ;p )

Semua masalah timbul macam berperingkat.Bulan ni lain,bulan depan lain.Alhamdullilah semua dapat diatasi kecuali suhu badan.Semakin lama mengeram,semakin meningkat suhu.Ahahaha.kadang-kadang sebelum tidur budget nak lap-lap badan terjirus juga la air.Ada orang kata pregnant mom selalunya berseri-seri,berseri sebab minyak terlebih di kawasan muka dan masa ni la 26 jenis hormon yang kita tak pernah kenal semua keluar.Doctor cakap la.Kalau pergi monthly check up tu,boleh tengok la ramai preggo yang dot-dot muka dia,tak terkecuali diriku ini!...Ingat tak boleh baik,tapi sekarang dah ok tinggal bekas untuk dihilangkan,Sebarang pengambilan kosmetik adalah tidak dibenarkan sama sekali terutama produk pengelupasan dan kisahnya terambil juga masa awal pregnant dulu.Cepat-cepat stop!.Apa jua yang terjadi pada diri itu pengorbanan untuk junior.

So far tak banyak ragam,senang nak deal dengan baby.Ahahaha,,benda paling best kalau puasa time buka minum air sejuk,baby kt dalam buat martial art.hahaha.Bukan jahat saja nak kejutkan lil junior ;p

kawan-kawan doakan baby dan mama dia ni sihat-sihat selalu ye.aminnnn =)

1 comment:

  1. alaa. ingatkan ade gmbr latest mama. heheheh.. :P

    ReplyDelete